آشپزی یک هنر است (cooking is an art)

آشپزی یک هنر است و نشانه زیبایی خدا

سبزی پلو ماهی خوزستانی
نویسنده : davood - ساعت ٧:٠٦ ‎ب.ظ روز ۱۳٩٠/۱٢/٢٧
 

سبزی پلو ماهیسبزی‌پلو

 


: 

گشنیز و شنبلیله                             یک کیلو

ماهی فیله شده                            500 گرم

برنج                                           4 پیمانه

پیاز سرخ شده                               یک دوم پیمانه

رب گوجه                                     1 قاشق غذاخوری

آب زعفران                                    یک چهارم پیمانه

آب لیمو                                       یک چهارم پیمانه

سیر رنده شده                              3 حبه

نمک، فلفل، ادویه خورشتی  و روغن    به میزان لازم

 

 

از یک کیلو سبزی 750 گرم گشنیز و 250 شنبلیله است. برای این غذا حتماً باید از این دو نوع سبزی استفاده کنیم. اگر شنبلیله زیاد باشد غذا تلخ میشود.

 

اگر سبزی تازه در دسترس نبود میتوان از سبزی خشک هم استفاده کرد که به ازای هر یک کیلو سبزی تازه از یک یا دو پیمانه خشک آن استفاده میکنیم. در این صورت حتماً سبزی را باید به مدت یک ساعت در آب ولرم خیس کنیم تا نرم شود.

 

ماهی باید فیله باشد و تیغ زیادی نداشته باشد و ماهی را به اندازه مکعب های کوچک برش میزنیم. وقتی ماهی را شستیم و در آبکش گذاشتیم مقداری نمک میزنیم و مقداری هم جوز هندی و آبلیمو برای گرفتن بوی ماهی اضافه میکنیم.

 

یک پیمانه آرد گندم که بهتر است آرد سنگک باشد را با مقداری ادویه و زردچوبه مخلوط میکنیم. ماهی ها را بعد از اینکه آبش گرفته شد در این آرد میغلتانیم بعد در مقداری روغن سرخ میکنیم تا طلایی شود.

 

اگر ماهی به این روش پخته نشود دیر پخته میشود و خشک میشود.

 

ماهی شیر خیلی خوب است اما ماهی حامور لطیف تر است و در اینجا ما ماهی حامور استفاده میکنیم.

 

سه عدد پیاز بزرگ را خرد کرده و سرخ کنیم حدود یک دوم پیمانه پیاز سرخ شده به دست می آید.

 

پیاز و روغن مایع را داخل ظرف میریزیم و سبزی را اضافه میکنیم.

 

استفاده از سبزی خشک بهتر است چون آب ندارد اما سبزی تازه چون آب دارد زمان لازم دارد تا آب آن کشیده شود.

 

مواد را با هم تفت میدهیم.

 

برنج را سه چهار ساعت قبل خیس کرده ایم برای هر یک پیمانه برنج یک قاشق نمک اضافه میکنیم و میگذاریم کامل خیس بخورد بعد مقداری آب داخل ظرف میگذاریم بجوشد آب برنج را که خالی کردیم برنج را داخل آب جوش میریزیم وقتی کامل قد کشید و آماده شد آبکش میکنیم و کنار میگذاریم.

 

مواد کامل باید سرخ شود و خوش رنگ شود.

 

سیر را هم اضافه میکنیم و تفت میدهیم رب گوجه را هم اضافه میکنیم.

 

رب را به اندازه ای که گفته شد مصرف کنید و بیشتر از آن استفاده نکنید. چون این غذا کمی رنگ سبزی باید داشته باشد.

 

ادویه جات را هم اضافه میکنیم.

 

ادویه جات را همیشه بعد از رب اضافه کنید تا بوی خامی رب گرفته شود.

 

داخل قابلمه کمی روغن میریزیم و اگر خواستیم ته دیگ میگذاریم بعد نصف برنج را داخل ظرف میریزیم.

 

مواد روی حرارت باید مثل قورمه سبزی به روغن بیفتد تا خوشمزه تر و خوش رنگ تر شود.

 

ماهی تفت داده شده را هم به مواد اضافه میکنیم.

 

میتوانیم به جای ماهی از تن ماهی استفاده کنیم بدین ترتیب که دو قوطی تن ماهی را بگذاریم 20 دقیقه بجوشد بعد از 20 دقیقه در قوطی ها را باز کنیم و در این مرحله به مواد اضافه کنیم.

 

مواد را مخلوط میکنیم و تفت میدهیم بعد از روی حرارت برمیداریم و آبلیمو را اضافه میکنیم.

 

مواد را روی برنج داخل ظرف میریزیم. بقیه برنج را هم روی مواد میریزیم و کامل میپوشانیم بعد آب زعفران را روی برنج میریزیم.

 

حدود 45 دقیقه میگذاریم پلو دم بکشد بعد که کامل دم کشید همه مواد را قاطی هم میکنیم و سرو میکنیم.

 

در کنار این غذا معمولاً ترشی مصرف میشود.

 

اصل این غذا مقداری تند مزه است اگر دوست داشتید میتوانید مقداری فلفل قرمز استفاده کنید تا تند شود.

 

در اینجا ترشی بندری تهیه شده و کنار غذا سرو میشود.

 

روش تهیه ترشی بندری

 

برای تهیه این ترشی هر موادی که دوست داریم ریز می کنیم بعد سرکه را با رب گوجه فرنگی مخلوط میکنیم و میگذاریم چند جوش بزند.

 

اگر بخواهیم مقداری رنگش تیره شود میتوانیم از آب تمبر هم استفاده کنیم که ما در اینجا استفاده نکردیم.

 

وقتی مخلوط سرکه و رب جوش خورد مواد را داخل آن میریزیم و میگذاریم چند جوش بخورد بعد از روی حرارت برمیداریم و ادویه جات اضافه میکنیم.

 

چون مواد این ترشی روی حرارت جوش خورده پس مدت زمان زیادی برای رسیدن نیاز ندارد.